Hundraåringen som på söndag gäller den jämställda friheten

Idag är det exakt 100 år sedan beslutet om allmän rösträtt till riksdagen togs i Sverige. Socialdemokrater och liberaler lyckades till sist driva igenom förslaget som tidigare hade stoppats av högerpartierna. Visst kan det uppfattas som att lång tid har gått sedan dess. Betänk då hur snabbt vi ofta kan uppleva att fem eller tio år svischar förbi. I ett längre perspektiv kan det betraktas som alldeles nyligen vi kvinnor tog oss den idag till synes självklara rätten: Att rösta och påverka våra liv. Nu har vi chansen igen.

På söndag är det val till EU-parlamentet. Oroväckande många medborgare har i olika forum uttryckt sin skepsis mot betydelsen av att rösta. Bland annat genom föreningen S-kvinnor har vi socialdemokrater jobbat hårt för att få fler att gå till vallokalen. Vi ser att många av de främsta hoten mot människors grundläggande rättigheter och säkerhet är globala och kräver internationella lösningar. Då är EU en viktig arena och EU-parlamentet en stor maktfaktor.

Extremhögerns representanter i Europaparlamentet har stadigt växt och i dag är de över 100 av 751 ledamöter. De driver en högerpolitik som gynnar rika och ökar klyftorna i samhället. De driver en politik som är skadlig för klimatet. De driver en politik som försämrar villkor och löner. De driver en kvinnofientlig politik, exempelvis inskränkt aborträtt. Deras politiska förslag återfinns som politik i de länder som kommer lägst på listorna över jämställda länder i EU och OECD.

Kvinnors frihet är fortfarande idag mindre än mäns frihet. Det gäller både politiskt, ekonomiskt och socialt. Ändå finns det alltså krafter inom EU som vill driva utvecklingen bakåt. I flera länder har de högerextrema bjudits in i den politiska värmen av traditionella högerpartier. Det har pratats mycket om aningslösa influencers. Vi pratar hellre om aningslösa politiker i borgerliga partier, som inte vill se var utvecklingen faktiskt tar vägen när extremhögern tillåts vädra morgonluft.

S-kvinnors mål är det jämställda och jämlika samhället, där alla människor lever i frihet och har lika stor makt över sina liv och den gemensamma utvecklingen av samhället. Men för att vi ska lyckas krävs det att många människor engagerar sig i vår gemensamma framtid. Att nyttja sin rättighet att rösta i EU-valet är ett sätt.

Kryssa en S-kvinna på söndag! Till exempel vår toppkandidat Heléne Fritzon eller Evin Incir, 34 år, från Uppsala län.

Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Sörmland och S-kvinna
Sofia Amloh, ordförande S-kvinnor i Sörmland

Läs mer om föreningen S-kvinnor

facebook Twitter Email