DEBATT: Du kan lita på förlossningsvården i Sörmland

”Pandemin blottar en förlossningsvård i kris” skriver ledarskribenten Linnea Hylén i SN 20/1. För att inte sörmlänningarna ska behöva oro sig i onödan kan jag bara hoppas att alla de som nu läst den alarmerande ledaren också nås av denna viktiga information:

I Sörmland har förlossningskapaciteten behållits – trots pandemin.

Kvinnorna i Sörmland är inte ensamma på förlossningen eller BB, partner får vara med.

Kvinnor i Sörmland går inte hem tidigare på grund av pandemin.

Förlossningsvården i Sörmland nedmonteras INTE.

Som många vet satsar vi i Sörmland på våra sjukhus. Exempelvis på Mälarsjukhuset kommer förlossning- och kvinnoavdelningen att flytta in i en helt ny vårdbyggnad, med stärkt patientsäkerhet och förbättrad arbetsmiljö för personalen som resultat.

I ledaren påstås också att canceroperationer har skjutits upp på grund av pandemin. Inte heller detta stämmer med den sörmländska verkligheten. Vad som slutligen faktiskt stämmer även i Sörmland är att medarbetare som är sjuka stannar hemma. Gott så.

Att problemen som radas upp i SN:s ledare finns på andra håll i vårt land är allvarligt och måste belysas. Men det är med glädje och stolthet över mina medarbetare i Region Sörmland som jag kan konstatera att bilden som förmedlas stämmer väldigt illa med hur det ser ut här.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande

 

Publicerad i SN 30/ 2021

facebook Twitter Email