Debatt: Stoppa attacken på industrins omställning

Omställningen i det svenska näringslivet är en förutsättning för jobb och konkurrenskraft. Trots det riktar nu Sverigedemokraterna en hård attack på industrins anpassning till framtidens krav. Lyckas partiet med sitt uppsåt slår man undan benen på företagande som redan nu bygger Sverige starkare och rikare, skriver Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson Socialdemokraterna, i Dagens industri.

I Sverige görs nu stora satsningar för att minska utsläppen, inte minst inom industrin och i transportsektorn. När svenska företag ser ut över världen är det hållbara och klimatsmarta produkter och tjänster som efterfrågas. Där finns marknaden och möjligheterna att tjäna pengar. Detta gäller för de nya industrierna, men också för traditionella basindustrier som gruvorna och stålet, som ställer om för att stäkra sin konkurrenskraft. Den omställning som på många håll i världen mest ses som en kostnad och ett problem innebär i Sverige en möjlighet till nya och bättre affärer.

Omställningen i det svenska näringslivet är en förutsättning för jobb och konkurrenskraft.

I ett globalt perspektiv ligger Sverige fram. Inte minst tack vare stora klimatinvesteringar och en tydlig politisk riktning. Listan på exempel på vad det betyder kan göras lång. 1 000 nya jobb i Borlänge när ett nedlagt pappersbruk blir batterifabrik. 3 000 nya batterijobb i Mariestad. En satsning på hållbart flygbränsle ger 300 nya jobb till lilla Långsele. Elbåtar skapar ny industri i Nyköping. Till det ska läggas hela den stora omställningen i norra Sverige. Ofta räcker det att nämna orter som Boden, Kiruna och Skellefteå för att människor även utanför Sverige ska förstå vad man menar.

Ska takten i utvecklingen kunna höjas ytterligare behövs dock fler initiativ under åren som kommer. Vi socialdemokrater fortsätter därför att driva på för en snabbare omställning där kortare tillståndsprocesser, investeringar i kompetens, ökad energiproduktion, bostadsbyggande och en bättre infrastruktur tillsammans med andra reformer ska möjliggöra fler industrisatsningar och innovationer. Det är så vi minskar vi utsläppen, skapar ännu fler jobb runt om i hela Sverige samtidigt som vi lägger grunden för framtidens välfärd.

Moderaterna, som för tio år sedan talade om industrin som ”basically gone”, har under flera år satt käppar i hjulet för industrins omställning. De har velat ta bort våra satsningar för att främja teknologisk utveckling och innovation. Att de i budgeten i höstas lät flera klimatrelaterade satsningar ligga kvar var en av få positiva nyheter. När det största partiet i Ulf Kristerssons regeringsunderlag nu pekar ut ett återtåg för den industriella omställningen och intensifierar sitt motstånd mot ny billig energi oroar vi oss för att det bara var en kort stund av klarsyn på högerkanten.

Vi är fortsatt beredda att arbeta med regeringen för att stärka Sveriges position i tätheten för omställningen. Vi behöver få på plats ny fossilfri el och är öppna för en bred energiöverenskommelse. Men regeringen kan göra mycket direkt och på egen hand. På regeringens bord ligger flera stora havsvindparker som behöver få tillstånd. Två utredningar med många förslag för att snabba på tillståndsprocesserna är remissbehandlad och klara att lägga i en proposition. Landets utbildningsanordnare står redo om Ulf Kristersson kan få med Sverigedemokraterna på att förbättra kompetensförsörjningen, istället för de nedskärningar som budgeten för 2023 innebar.

Regeringspartierna måste helt enkelt hitta en ryggrad i förhållande till Sverigedemokraterna, innan Sverige spelat bort sin plats i den globala ledarklungan.

Sverige står inför en omfattande nyindustrialisering med många nya arbetstillfällen i en grön omställning. Det innebär stora möjligheter för tillväxt och välstånd men kräver en elektrifiering som vi inte sett motsvarande till sedan 50-talet. Dessa möjligheter får nu inte förloras till följd av delar av regeringsunderlaget som ifrågasätter behovet av svensk klimatomställning och allsidig utbyggnad av elproduktionen. Regeringspartierna måste helt enkelt hitta en ryggrad i förhållande till Sverigedemokraterna, innan Sverige spelat bort sin plats i den globala ledarklungan.

Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson Socialdemokraterna och ordförande i Sörmlands partidistrikt

https://www.di.se/debatt/debatt-stoppa-attacken-pa-industrins-omstallning/?fbclid=IwAR3_XRm-_5zh_93M0MWKjvWfGhvDbkyo60AYYFe3Rq6XjMeBLdriwFCQhbg

facebook Twitter Email