Mälardalens högskola blir universitet

Idag blev det äntligen klart. Mälardalens högskola blir Mälardalens universitet. Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning gav beskedet vid en pressträff tidigare idag. Beslutet fattas formellt i riksdagen i vår och MDH blir universitet den 1 januari 2022.

– Äntligen, vi levererar vårt vallöfte! Det här är oerhört viktigt för näringslivet och välfärdssektorn i regionen. Kompetens- och utbildningsnivån höjs i hela Mälardalen, säger en märkbart nöjd Hans Ekström, riksdagsledamot från Eskilstuna.

Ekström, som tidigare var kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, har även spelat in ett kort filmklipp efter universitetbeskedet, se det här: https://www.youtube.com/watch?v=kLfsMLMC7LM

Caroline Helmersson Olsson, Vingåker, sörmländsk s-ledamot i Utbildningsutskottet säger så här efter beskedet: ”Jag är jättenöjd med dagens besked, Det här stärker konkurrenskraften i Sörmland och Mälardalsregionen, ja faktiskt i hela Sverige. Vi är många som arbetat hårt för att det här ska bli verklighet”.

Det här är oerhört viktigt för näringslivet och välfärdssektorn i regionen. /Hans Ekström

Som universitet får man mer pengar till forskning och utveckling, vilket ger nya möjligheter. Eskilstuna får en forskarutbildning. Forskningssamarbetet med näringslivet stärks samtidigt som det blir enklare för företagen att rekrytera rätt kompetens.

De sörmländska socialdemokraterna i riksdagen har under lång tid verkat för att MDH ska få universitetsstatus. Bland annat genom flera gemensamma riksdagsmotioner tillsammans med riksdagskollegorna från Västmanland.

– Detta efter årtionden av hårt och uthålligt arbete av väldigt många, i olika roller. Under sista åren har vi gått in i ett intensivare skede då vi märkt att möjligheter har öppnar sig. Men inget är klart innan det är klart. Därför är dagens besked en helt fantastisk julklapp på alla vis till oss alla, säger en glad Jimmy Jansson (S), kommunstyrelseordförande i Eskilstuna.

det är ett vallöfte som jag nu är mycket nöjd med att kunna infria. /Stefan Löfven

– 2018 lovade vi att Eskilstuna och Västerås skulle få ett universitet och det är ett vallöfte som jag nu är mycket nöjd med att kunna infria. Mälardalens högskola kan utvecklas bra som universitet, ge hopp och framtidstro samt skapa förutsättningar för nya investeringar och jobb i både Västmanland och Södermanland, kommenterade statsminister Stefan Löfven.

– Det här är ett positivt besked för högskolan, svensk forskning och regionen. Ett nytt universitet i Mälardalen med kraftigt ökade forskningsresurser blir en strategisk satsning för att stärka regionens utvecklingskraft och Sverige som ledande forskningsnation. Jag är glad att vi kan leverera på detta vallöfte från socialdemokraterna, säger Matilda Ernkrans.

Här kan du titta på presskonferensen med statsrådet Matilda Ernkrans. Rektorn på MDH, Paul Pettersson, medverkar också: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/12/presstraff-om-ett-nytt-universitet/

 

facebook Twitter Email