Mer än 400 miljoner kronor till Sörmland

Sveriges kommuner och regioner får ytterligare 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen. ”Det är det största krispaketet någonsin till den här sektorn”, säger finansminister Magdalena Andersson (S). För Region Sörmland och länets nio kommuner handlar det totalt om ett tillskott på mer än 400 miljoner kronor. ”I ett extremt allvarligt läge kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen med precis rätt besked”, kommenterar regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S).

”Vi bedömer att det här är ett rejält tillskott. Nu spränger vi 100 miljardersstrecket med alla våra krispaket som lanserats”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna fördelas med omkring 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Det kommer även att bli ett permanent årligt bidrag på 12. 5 miljarder från 2021.

Den sörmländske riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S), som också är ordförande i riksdagens Finansutskott, kommenterar de extra resurserna såhär:

”Redan tidigare har regeringen lovat att staten ska ersätta de extraordinära sjukvårdskostnader som uppstått och uppstår på grund av coronautbrottet. Pengar får inte stå i vägen för vårdens arbete. Det är viktigt! De här pengarna som nu tillförs Region Sörmland är utöver det som kopplas till Corona”.

Region Sörmlands får ett extra stöd av staten på närmare 130 miljoner kronor.

”I ett extremt allvarligt läge kommer den socialdemokratiskt ledda regeringen med precis rätt besked. Genom att förstärka resurserna till hälso- och sjukvården stärks vår förmåga att värna välfärden och klara sjukvården i Sörmland”, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Sörmland.

Sörmlands nio kommuner får dela på cirka 283 miljoner kronor.

”Coronakrisen ökar behovet av statligt stöd till kommunerna. Det nya tillskottet regeringen presenterade idag ger de sörmländska kommunerna mer än 280 miljoner. Det stärker möjligheten att upprätthålla välfärden och samhällsviktig verksamhet i en väldigt svår tid. Det är viktigt att kommunerna kan fortsätta leverera skola, omsorg och kollektivtrafik med hög kvalitet”, säger Fredrik Olovsson.

Tillskottet är resultatet av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och presenterades på en pressträff under torsdagen. Fem miljarder har redan aviserats och nu skjuts ytterligare 15 miljarder till vilket gör att vårändringsbudgeten innehåller 20 miljarder extra till kommuner och regioner.

”Det finns stor frihet att anpassa stödet till de kommunala och regionala behoven”, säger finansminister Andersson.

Fördelningen i Sörmland sker utifrån tabellen nedan:

Region Sörmland, cirka 130 miljoner

Eskilstuna, ca 100

Flen, ca 15

Gnesta, ca 12

Katrineholm, ca 33

Nyköping, ca 55

Oxelösund, ca 12

Strängnäs, ca 34

Trosa, ca 13

Vingåker, ca 9

 

 

 

 

*Fotot, Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson intervjuas

 

 

 

 

facebook Twitter Email