Åsa vid sitt skrivbord på regionskansliet

Personligt med Åsa Kratz

Här får vi lära känna Åsa. Hon är en av Region Sörmlands mest erfarna politiker och är idag bland annat oppositionsråd och 2:a vice ordförande i Nämnden för Kultur, utbildning och friluftsverksamhet.

Berätta lite om din bakgrund

Jag är en infödd Eskilstunabo, som bor där vägen tar slut med make, två katter och en hund samt ett oräkneligt antal bin, ute i Tumbos utkant. Jag läste treårig Samhällsvetenskaplig linje på S:t Eskils gymnasium och tog studenten 1988. Började arbeta på Posten under tonåren och krönte min statliga anställning med att bli postkassör 1989. Det var på den tiden posten var lokalsamhällets hjärta och en plats där alla sågs någon eller några gånger under året.

Mitt allra största intresse genom livet har varit att sjunga, i körer, rockband, popband, dansband och sedan 1985 har Eskilstunas äldsta amatörteaterförening Scenknuten varit min hemvist. Musikaler, operetter, barnteater och fars upptog all min lediga tid. Jag hade tidigt ett starkt politiskt intresse, men hade inte tid, eftersom jag hängde i repetitionslokaler eller på Eskilstuna Teater med föreningsvänner eller bandmedlemmar. Senast jag stod på scenen var 2007, det år jag valdes till ordförande för Socialdemokraterna i Eskilstuna. Min vakna tid har jag sedan dess lagt på mitt politiska engagemang i folkrörelsen. Jag längtar ibland till den dag jag åter ska ha tid att ge mig upp på scenen. En sjungande stubbe eller en arg tant tror jag alltid går att pressa in i rollistan i framtiden?

Från 1991 drev jag Tumbo Mat & Café tillsammans med mina föräldrar, min syster och en av mina bästa vänner, en rörelse vi avyttrade efter ett antal år och jag öppnade en klädaffär i samma lilla köpcentrum. Fick 1999 ett jobb på det fackförbund som idag heter IF Metall, där jag arbetade med medlemsadministration och handläggning av arbetslöshetskassa. Det var där jag fick frågan om jag ville bli medlem i Socialdemokraterna. Sedan dess har politiska och fackliga uppdrag varit mitt stora fokus. Jag vill förbättra och förändra världen, där jag står och går, och vidare ut i samhället.

Som anställd i ett LO-förbund organiserades vi fackligt i Handels, där jag började engagera mig på allvar i början av 2000-talet. Som fackligt förtroendevald på arbetsplatsen engagerade jag mig i den Handelsavdelning som fanns i Eskilstuna. Uppdraget i Handels förbundsstyrelsen under en kongressperiod på fem år, 2006 till 2011, var en av de mest lärorika tiderna i mitt liv! Insikten och kunskapen om ”den svenska modellen” stärkte min lust och mitt engagemang. Inom Handels har jag fortfarande kvar uppdrag, även om mitt engagemang idag är långt större i de politiska uppdragen som blivit fler och tyngre.

Jag fick mina första politiska uppdrag via det jag kallar ”bananskalsprincipen”. Jag hade inte planerat att engagera mig eller kandidera i något val. Jag råkade bara befinna mig på rätt plats vid rätt tillfälle. Jag hade ingen uttalad ambition att bli politiker, men sedan jag började som fritidspolitiker 2003 i Landstinget Sörmland har åren gått, engagemanget har vuxit, och jag har under de två senaste mandatperioderna varit helt tjänstledig från mitt arbete för att engagera mig politiskt fullt ut.

Vad födde ditt politiska engagemang?
Lusten att påverka saker till det bättre. Engagerade mig ganska sent i partipolitiken, men hat alltid varit socialdemokrat.

Finns det några politiska frågor du brinner lite extra för?
Brinner nog för alla politiska frågor, men arbetsmarknadspolitik, jämlikhets- och jämställdhetsfrågorna ligger mig nära.
Men visst brinner mitt hjärta extra mycket för folkbildningen och kulturen.

Om du fick bestämma en politisk reform som blir verklighet imorgon, vad skulle det vara? (Oavsett kostnad)
Om jag fick önska EN politisk satsning från statligt håll i närtid, så vore det att lägga en rejäl ekonomisk satsning på den regionala kulturpolitiken genom det som kallas Kultursamverksansmodellen. Om den regionala infrastrukturen upprätthålls och stärks, så att konst och kultur får förutsättningar att verka fritt på ett bra sätt i hela vårt avlånga land, kommer det att gynna så väl människorna som den demokratiska samhällsutvecklingen, så är det bara!

Jag önskar få uppleva den dagen det genomförs en tandvårdsreform där tandvård jämställs med övrig sjukvård – att munnen betraktas som en del av kroppen och tandvård inte längre är en klassfråga. Den dagen ska jag fira!

Vilka är dina främsta politiska förebilder och varför?
Det finns en hel radda fantastiska förebilder, men måste jag lyfta några eller någon specifikt så blir min politiska förebild Anna Lindh och en facklig företrädare som jag ser upp till är Lars-Anders Häggström, tidigare förbundsordförande i Handels.

Om du inte var politiker vad skulle du vilja arbeta med då?
Någon form av serviceyrke. Jag vill ha med människor att göra! Ja är kanske lite för gammal för att skola om mig helt tror jag, men jag har alltid gillat alla jobb jag haft så jag skulle vara öppen för förslag. Sedan har jag ju fortfarande ett jobb att gå tillbaka till som administratör på IF Metall där jag trivts i alla år.

Vad gör du helst en ledig dag?
Då är jag hemma på mitt och makens Hassmyran, här har vi vårt hus, vår trädgård, våra katter, bin och vår hund att ta hand om.

Dina fritidsintressen?
Sång och teater! Men jag hinner tyvärr inte så mycket i dagsläget.

 

Åsa Kratz (S) i panel om spelkultur 2019.
Åsa längst till höger under ett seminarium om spelkultur under det kulturpolitiska eventet Folk & Kultur i Eskilstuna, 2019.

 

Vad är det bästa med att vara regionpolitiker i Sörmland?
Att med intresse för folkbildning, konst och kultur få förmånen att engagera sig i de regionala bildnings- och kulturpolitiska frågorna har varit en lyx! Att få vara med och utveckla kulturpolitiken i hela länet och dessutom få vara med och agera nationellt i frågorna har varit utmanande och roligt. Jag fick rollen som 2:e vice ordförande i Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet 2006, då (S) satt i opposition, från 2008 till och med 2022 har jag varit ordförande, nu från 1 januari 2023 är jag 2:e vice igen.

Finns det något politiskt beslut du fattat som du är särskilt stolt över?
Att jag faktiskt lyckades väcka intresset i kommunen och regionen för att teckna avtal med det nationella kulturpolitiska konventet Folk och Kultur så det etablerats i Eskilstuna. Vi arbetade länge för detta på nationell nivå och jag var en av de som initierade och drev igenom projektet som genomfördes för första gången i februari 2018. Nu har det genomförts för sjätte gången i februari 2023.

Vad ser du som Region Sörmlands största utmaning och viktigaste fråga för de kommande åren?
Att vi får ordning på regionens ekonomi och att vi lyckas rekrytera den personal som är så central för att kunna bedriva vård, kollektivtrafik och allt annat regionen ansvarar för. Och vi måste vara en bra och attraktiv arbetsgivare där alla anställda trivs och kan utvecklas.

Vad är dina bästa råd till någon som är nybörjare i politiken och som nyss har engagerat sig?
Lyssna mycket, ställ frågor, ha tålamod! Politik tar tid och politik är komplext, men om man väljer att se möjligheter, snälltolkar sin omgivning så långt det går och är ärlig och respektfull mot sina både likasinnade och meningsmotståndare kommer man framåt, steg för steg.

 

Tio snabba frågor:

Favoriträtt?
Pasta med heta räkor

Favoritplats i Sörmland?
Hassmyran, mitt paradis på jorden

Favoritplats i Sverige?
Om jag lämnar Tumbo blir det Nynäs i Södra Sörmland

Drömresa du gjort?
En makalös studieresa till Uruguay.

Bästa bok/ favoritförfattare?
En man som heter Ove och Britt-Marie var här, båda av Fredrik Backman

Tre filmer du rekommenderar?
Sameblod, Mamma Mia, The King’s Speech

Ditt favoritämne i skolan?
Svenska

Har du något favoritdjur?
Katt

Sport – har du något favoritlag?
Nej

Musik du gillar?
Nästan allt, väldigt förtjust i Björn och Bennys alster, allt från ABBA till musikaler till visor

Något TV-program du sällan missar?
Tyst vittne

facebook Twitter Email