Camilla Holmgren vid sin dator på kontoret

Personligt med Camilla Holmgren

Läs vår personliga intervju med Camilla Holmgren, regionpolitiker i Sörmland och 2:a vice ordförande i Nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdalskolan.

Berätta om dig själv!
Jag föddes i Eskilstuna 1976 som yngst i en syskonskara på fyra. Jag har tre äldre bröder födda -59, -63 och -71, så jag var en efterlängtad tjej för de flesta i familjen. Jag är uppvuxen i Årby i Eskilstuna, där jag gick hela min grundskoletid på Årbyskolan. Planen och drömmen var att bli lärare, så jag läste treårig samhällsvetenskaplig linje på S:t Eskils gymnasium där jag tog studenten -95.

Min mamma jobbade som lokalvårdare på Mälarsjukhuset. Första året som jag hade åldern inne sommarjobbade jag där. Det blev sedan fler somrar där, och jag började även jobba helger för att tjäna extra pengar. Pengarna jag tjänade använde jag bland annat till att ta körkort. Pappa var kock på Prästängens förskola, och redan som barn var jag gärna med honom och hjälpte till i köket. När jag gick på gymnasiet kom jag på att jag ville bli hemkunskapslärare, jag kunde kombinera läraryrket med att jobba med mat! Jag sökte och kom in i Umeå. Men jag hade vid den här tiden nyligen blivit tillsammans med en kille och jag hade flera jobb hemma i Eskilstuna. Som städare på Mälarsjukhuset, i caféet i Årbystugan, hos en privat bygg- och flyttstädsfirma och som ekonomibiträde i ett av kommunens förskolekök. Eftersom Umeå kändes långt bort ifrån killen och pengarna rullade in så tänkte jag att jag kunde vänta med att plugga.

Jag jobbade och slet, långa dagar och på helgerna också. Jag minns att de helger jag inte jobbade, så hade jag jour i hemmet mellan kl 06-10. Under den tiden skulle jag vara redo att åka och städa på akuten om ordinarie städare var sjuk. Jag har för mig att jag hade ca 20 kronor i timmen för det… Helt galet egentligen! (skratt) Oftast sov jag och behövde inte rycka ut, men kvällen innan hade jag alltid i bakhuvudet att jag kanske skulle upp tidigt och jobba. Jag jobbade på ändå tills magen pajade ihop totalt och mamma sa ifrån; att nu räckte det.

Klokt nog lyssnade jag på mamma och valde att satsa på EN arbetsgivare, och då valde jag kommunen. Jag hade olika vikariat i flera års tid på Djurgårdens förskola, hamnade sen på Djurgårdsskolan och till sist i personalpoolen där jag är anställd än idag (fast numera heter det Bemanningen). Jag blev snabbt rekryterad till fackliga utbildningar, blev styrelseelev och valdes till olika styrelseuppdrag. Till sist var jag förtroendevald som ordförande för Kommunals Barn- och utbildningsklubb på heltid. Det blev inga mer studier för mig.

Vad födde ditt politiska engagemang?
Mina föräldrar var både fackligt och politiskt aktiva, så man kan nog säga att jag fick mitt eget engagemang med modersmjölken. Under mina år som förtroendevald för Kommunal såg jag hur viktig facklig och politisk samverkan var för att kunna påverka för schyssta arbetsvillkor med trygga anställningar och rättvisa löner att kunna försörja sig på.

Finns det några politiska frågor du brinner lite extra för?
Vården måste vara jämlik, oavsett kön eller hur mycket pengar man har!

Om du fick bestämma en politisk reform som blir verklighet imorgon, vad skulle det vara (bry dig inte om vad det kostar)?
Tandvård/tandhälsa ska ingå i högkostnadsskyddet. Tänderna är en del av kroppen!
Skulle jag få välja två så skulle alla lågavlönade, deltidsarbetande kvinnor som kämpat med tunga jobb och på många sätt även servat männen i hemmen, få rätt till en ordentlig pension att leva på!

Vilka är dina främsta politiska förebilder och varför?
Här finns det flera jag skulle kunna nämna, men jag väljer Ylva Johansson som jag har haft förmånen att få träffa vid ett flertal tillfällen. Hon lyckas alltid imponera, men även inspirera. Hon är rak och tydlig med vad hon vill. Hon har haft det tufft många gånger under sin politiska karriär, men står fortfarande rakryggad och gör det på ett imponerande sätt. Jag gillar politiker som pratar till medborgarna på ett vardagligt sätt så att man förstår. Ylva gör det och hon förklarar gärna med exempel från verkligheten som förtydligar ytterligare. Ylva är både en förebild och källa till inspiration!

Om du inte var politiker vad skulle du vilja arbeta med då?
Där svarar jag reseledare! Uppleva nya, spännande platser samtidigt som man får träffa en massa resglada människor.

Vad gör du helst en ledig dag?
Om jag inte är på resa och upplever spännande äventyr med härliga människor, så trivs jag alldeles utmärkt liggandes i solen på balkongen med bra musik i högtalaren och en kopp kaffe i handen.

Dina fritidsintressen?
När det finns tid till det så tycker jag mycket om att gå på olika kulturevenemang, framförallt gillar jag musikaler. Men mitt allra största intresse är att resa och uppleva nya delar av världen. Det finns så otroligt många vackra och annorlunda platser att besöka, samtidigt som man på ett annat sätt uppskattar allt vi är så bortskämda med och tar för givet här hemma. Vi har rinnande vatten, både kallt och varmt som vi kan dricka direkt från kranen, vi har toaletter inomhus med spolning, ofta har vi hiss i husen, elen fungerar i princip alltid o.s.v… Saker vi tar som självklara. Ibland behöver vi påminna oss om det vi har, men faktiskt även om vad vi skulle kunna ta lärdom av från andra.

Vad är det bästa med att vara politiker i Sörmland?
2016 fick jag förtroendet att bli ordförande för Primärvårdsnämnden med ansvar för de landstingsdrivna vårdcentralerna i Sörmland. Det var ett otroligt utmanande, lärorikt och roligt uppdrag. Sedan januari 2019 ansvarar nämnden även för Dammsdalskolan och Karsudden, vilket är helt andra verksamheter att sätta sig in i och det har gett mig nya spännande utmaningar.

Vad är dina bästa råd till någon som är nybörjare i politiken och som nyss har engagerat sig?
Var nyfiken och fråga om det du funderar över. Jag tycker du ska ty dig till någon du känner förtroende för, som kan vara lite av en mentor och fadder för dig. Det är mycket att lära sig som ny och många saker kan de som varit med länge ta för självklart att man vet.

Femton snabba:

Favoriträtt?
Stuvad spenat med kokt ägg, stekt prinskorv och kokt potatis. Det har varit en favorit sedan jag var barn.

Favoritplats i Sörmland?
Det måste vara Älsklingstuna.

Favoritplats i Sverige?
Svårt att säga, men jag blev väldigt förtjust i Båstad när jag var där några soliga dagar i maj förra året. Jag blev nästan lite gråtmild när jag var tvungen att fara hem.

Drömresa du gjort?
Det finns många att välja på, men säger Zanzibar, det blev mitt eget paradis!

Drömresa du vill göra?
Jag vill åka till Machu picchu i Peru och Salar de uyuni, saltöknen i Bolivia. Jag vet att många turister blir sjuka av de höga höjderna man besöker där, det har gjort att jag inte riktigt vågat åka dit. Jag känner ändå en längtan dit och det vore en fantastisk upplevelse att få besöka de platserna.

Bästa bok och favoritförfattare?
Jag kommer inte på någon speciell men gillar böckerna av Rolf och Cilla Börjlind om Rönning och Stilton. Böcker av Jussi Adler Olsen är också bra. Jag har ofta så mycket handlingar och annat som måste läsas, så läser tyvärr inte så mycket böcker. Börjar jag läsa en bok jag fastnar för, så har jag svårt att sluta, då kan jag hoppa över både mat och sömn för att få läsa klart (skratt).

Tre filmer du rekommenderar?
Dirty Dancing, Grease och Mamma Mia.

Favoritårstid och varför?
Våren. Det blir ljusare och varmare och sommaren är på gång.

Favoritblomma?
Ingen speciell, men säger Syrener som påminner mig om skolavslutningar och luktar ljuvligt.

Ditt favoritämne i skolan?
Hemkunskap.

Har du något favoritdjur?
Jag älskar elefanter.

Favoritfärg (om du inte blandar in politik)?
Svart, turkos och plommon.

Sport – har du något favoritlag?
Livet är för kort för sport.

Musik du gillar?
Cajsa Stina Åkerström, Sanna Carlstedt, Perssons Pack, Roger Karlsson, Gyllene tider och massor av annan musik, det beror helt på syfte och tillfälle.

Något TV-program du sällan missar?
”Hemma igen” var en fantastisk serie som jag ibland satte klockan på 02.00 för att få se nästa avsnitt.

facebook Twitter Email