Sörmlands kongressombud 2021

Den 3 – 7 november 2021 har socialdemokraterna partikongress. Då samlas socialdemokrater från hela Sverige på Svenska Mässan i Göteborg. Där ska framtidens socialdemokratiska politik formas. Dessutom ska ny partiordförande väljas. Det är partiets 41:a ordinarie kongress. Temat för årets kongress är ”vi bygger landet”. Socialdemokraterna Sörmland har tio valda ombud. Här kan du lära känna dem lite bättre.

Socialdemokraterna Sörmland består av nio arbetarekommuner. Alla har varsitt kongressombud förutom Eskilstuna, de är störst och har därför två. På kongressen representerar ombuden Socialdemokraterna Sörmland. Årets kongressdelegation leds av distriktsordförande Fredrik Olovsson.

Partikongressen är det högsta beslutande organet inom Socialdemokraterna. Det är genom kongressen som medlemmar har som mest möjlighet att påverka och bidra vilken politik som partiet ska föra. Alla medlemmar har möjlighet att lägga förslag, så kallade motioner. Till årets kongress har rekordmånga motioner skrivits.

För att du ska lära känna våra kongressombud bättre har vi bett dem svara på följande fyra frågor:

  1. Varför ville just du vara kongressombud?
  2. Vilka politiska frågor brinner du lite extra för – och varför?
  3. Har du någon politisk förebild?
  4. Vilken är din favoritplats i Sörmland?

Deras svar finner du nedan, ombuden presenteras i bokstavsordning efter arbetarekommun.

Eskilstuna, Josefine Helleday, 23 år. Juridikstuderande

1: Jag ville söka Eskilstunas medlemmars stöd som kongressombud för att vara med och driva på för en offensiv jämlikhetspolitik som inte styrs av tillfälliga samarbetskonstellationer, trygghetspolitik och en rättvis och radikal klimatpolitik – som jag tror och hoppas kommer vara frågor som präglar kongressen och valrörelsen. Jag tycker dessutom att det är viktigt att medlemmar får chans att ha en åldersspridning bland ombuden.

2: Jag brinner för jämlikhet – och i det inryms väldigt många sakpolitiska områden men om jag måste välja en fråga så blir det jobben. En grundkärna i socialdemokratins frihetssträvan är att människor ska få mer självständighet genom schyssta arbeten. Jobben är också avgörande för att värna vår idétradition av att göra sin plikt och kräva sin rätt.

3: Jag tycker att Alexandria Ocasio-Cortez i Demokraterna i USA är väldigt imponerande. Sedan har jag flera förebilder i regionalt aktiva kvinnor som gjort avtryck på socialdemokratin och banat väg för andra. Maj-Lis Lööw är en sådan.

4: Hälleforsnäs kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat där jag spenderade mina somrar i farmor och farfars sommarstuga. Vallen och gamla bruksområdet är fantastiska platser att strosa omkring vid.

 

Eskilstuna, Åsa Kullgren, 49 år. Kammaråklagare

1: Jag har varit politiskt aktiv i hela mitt vuxna liv men aldrig varit kongressombud på en ordinarie kongress. När jag i år fick chansen tvekade jag inte att kandidera och är både stolt och glad över att ha fått förtroendet av arbetarekommunens medlemmar. I mitt politiska engagemang har politikutveckling alltid legat mig varmt om hjärtat och då vill man självklart också vara med och besluta när politiken blir partiets linje. Partiet är viktigt för alla oss socialdemokrater. Utan partiet kommer vi inte kunna förändra samhället i den riktning vi tror på. Utan partiet vinner vi inga val. På kongressen kommer vi ta steg för att stärka det viktigaste vi gemensamt har; partiet. Då vill jag vara med.

2: Sverige behöver bli mer jämlikt. Skatterna måste ses över och bli mer rättvisa. Våra gemensamma resurser måste användas mer klokt. Jag blir galen på vinstjakten i välfärden och en skolreform är helt nödvändig för att utjämna den orättvisa som växer sig fram. Skolan har varit vårt viktigaste instrument för att ge alla barn en chans till ett gott liv. Det verktyget har vi tappat och måste ta tillbaka.

Som tidigare landstingsråd är sjukvården en hjärtefråga. Här kan jag verkligen lägga ut texten men avstår. Jag nöjer mig med att konstatera att jag ser att det finns ett stort behov av att staten tar ett större ansvar för styrningen vården. Det är fullt möjligt utan att vården för den delen behöver förstatligas (vilket jag för övrigt är helt emot).

Att klimatet är en ödesfråga kan uppfattas som lite uttjatat. Tyvärr så är sanningen den att hela vår existens står och faller med om vi lyckas vända den globala uppvärmningen. Socialdemokraterna måste ha större fokus på omställning och anpassning av strukturerna.

Mitt dagliga värv som åklagare ger mig ett särskilt stort intresse för kriminalpolitik. Här måste vi orka ha två tankar i huvudet samtidigt, det brottsförebyggande arbetet och bättre metoder för att lagföra brottslingar. Det behövs mer av båda. Jag ser ett behov av att se över hela vårt påföljdssystem.

3: Anna Lindh – så saknad.

4: Det är en omöjlig fråga att svara på för mig. Hela Sörmland har mitt hjärta! Det är sen gammalt. Men om jag pressas riktigt hårt på frågan så är min favoritplats ett jaktpass ute i skogen en sen höstdag. Det ligger frost på mark och träd. Luften är frisk och det är helt tyst förutom hundens skall några hundra meter bort. Det är så klart högst osäkert om drevet kommer förbi mitt pass men en sak vet jag bestämt; snart är det dags för kaffe och korvgrillning med gubbarna i jaktlaget. Det gillar jag.

 

Flen, Ann-Charlotte Munter. 43 år. Kommunalråd

1: När jag fick frågan om jag kunde tänka mig vara med kände jag mig mycket ärad och glad av att bli tillfrågad. Jag har inte varit med förut som kongressombud i detta sammanhang, men jag tänker mig att det kan vara mycket utvecklande för mig som politiker, men också framförallt en möjlighet för mig att vara med och utveckla vår politik i partiet på ett helt nytt sätt. Jag har varit med och skrivit på en av motionerna som kommer upp och det känns spännande att få se hur den och andra motioner diskuteras och var de hamnar i arbetet.

2: Jag brinner lite extra för frågor som berör jämlikhet, arbetslöshet, miljö-och klimatfrågor och skolfrågor. Jag ser att det är viktiga och högaktuella frågor som behöver belysas för att skapa förändring i samhället, såväl nationellt som internationellt. Gärna frågor som berör unga människors möjligheter att skapa goda förutsättningar inför vuxenlivet så som en egen inkomst och friheten att kunna försörja för sig själv, en egen framtid.

Jag brinner även för frågor kopplade till våra äldre, så som en trygg äldreomsorg och pension. Men även utvecklingsfrågor nationellt och internationellt då jag anser att det är viktigt att Sverige följer med i olika områdens utveckling för att kunna stå tryggt och stabilt i världens förändringar och händelser.

3: Jag har egentligen flera. Både lokalt, regionalt och centralt. Det är för svårt att bara plocka ut någon enstaka.

4: Detta känns ju lite kliché eftersom jag kommer från Flens kommun, men faktum är att jag trivs väldigt bra i kommunen. Jag är gärna ute och reser och jag har bott på andra ställen, men det finns sällan något som mäter sig med känslan av att komma hem till kommunen. Det är svårt att beskriva för någon som inte vistas någon längre tid i kommunen, men det finns så otroligt många fina platser i Flens kommun så de är ofta väldigt nära och lättillgängliga. Dessutom finns det, i mitt tycke, väldigt många trevliga människor och en service från näringsliv och kommun som i särklass ofta slår det som jag upplevt erbjudits på andra ställen. Det är en kommun med många utmaningar, en oslipad diamant.

 

Gnesta, Peter Bernhardsson, 39 år. Universitetslektor

1: Som politiskt engagerad är det klart man vill vara med där debatterna förs och besluten tas. Jag tycker dessutom att demokratin i folkrörelserna är bland det finaste vi har, och där slår inget en partikongress.

2: Som lärare ligger skolfrågorna alltid nära, men sen vi flyttade från stan har landsbygdens villkor blivit en viktig fråga för mig.

3: Min farfar var länge fackligt aktiv i Lantarbetarförbundet. Han är en förebild på många sätt, inte minst politiskt.

4: Våra badklippor i Inbåven. En sommarkväll där är oslagbar!

 

Katrineholm, Johan Söderberg, 45 år. Kommunalråd

1: Partikongressen är partiets högsta beslutande organ, och det är där den framtida politiken formas och fastställs. Det är därför en väldigt bra möjlighet att kunna påverka partiets politik framåt. Att kongresserna också ger väldigt goda möjligheter att knyta nya kontakter med andra socialdemokrater från hela Sverige är en bonus.

2: Eftersom jag varit högsta ansvariga politiker för skolfrågorna i Katrineholm sedan 2015, och varit ersättare och ledamot i samma nämnd sedan 2007, är det förstås naturligt att jag brinner lite extra för skolfrågorna, som är grunden för vårt samhälles fortsatta utveckling. Sedan är det svårt att peka ut några andra politikområden, eftersom jag har ett väldigt brett intresse för allt som handlar om utveckling av samhället. Partiets interna arbete och organisation är också frågor som ligger mig varmt om hjärtat, och där jag har en del erfarenhet genom flera styrelseuppdrag i min s-förening och arbetarekommun.

3: Jag har nog inte någon enskild politisk förebild, utan jag imponeras över politiska ledare som har ett gott ledarskap, agerar utifrån sin egen övertygelse och förstår vilka man kämpar för, oavsett om det är partiets medlemmar i den egna organisationen eller medborgarna i de offentliga uppdragen. Sådana personer har vårt parti gott om idag och många tydliga exempel på i historien.

4: Svår fråga, men en riktig pärla är ändå Djulöområdet i Katrineholm, där vi har utrymme för lek och bad, idrott, kultur och annan rekreation samt en särskild liten pärla vid vattnet, Stora Djulö herrgård.

 

Nyköping, Jacob Sandgren, 48 år. Regionråd

1: För att få möjlighet att påverka partiets riktning de närmaste åren.

2: Självklart hälso- och sjukvården eftersom jag är politiker i regionen. Ett annat område är utbildning och skolan.

3: Oj vad svårt! Alla som stuckit ut hakan och vågat stå upp för de som inte är så röststarka.

4: Femöre i Oxelösund. När vågorna slår in mot land infinner sig lugnet.

 

Oxelösund, Malin Björgum, 47 år. Undersköterska

1: Jag vill vara med och forma, påverka o driva vår politik framåt.

2: Välfärden överlag. Det handlar om rätten att jobba heltid med möjlighet att kunna försörja sig, Att inte jobba delade turer, att ha en arbetsmiljö som gör att jag orkar jobba fram tills pensionen och att jag sen har en pension jag kan leva på. Sjukförsäkringen o förbättringar där, brinner jag för då jag många gånger i mitt fackliga uppdrag kommer i kontakt med människor som faller mellan stolarna.

3: Jag har flera människor i min närhet som jag tycker leder partiet på ett bra sätt och som jag ser upp till som ledare. Lena Hallengren tycker jag gjort ett fantastiskt arbete under pandemin o växt som ledare för mig.

4: Femöre i Oxelösund! Här finns skog, natur, djur, vatten och ett lugn. Allt det bästa på en plats.

 

Strängnäs, Anders Härnbro, 48 år. Kommunalråd

1: Jag kandiderade som ombud av samma skäl som jag engagerat mig politiskt – jag vill vara med och förändra. Den här kongressen kommer efter de senaste årens globala händelser och politiska förändringar i Sverige att vara en mycket viktig kongress. En kommungubbe med min profil kan förhoppningsvis göra nytt i det här läget.

2: Utbildning och självförsörjning för alla. Robust välfärdssystem. Alla ska ha en plats som heter Hem. Den upplevda och faktiska otryggheten på grund av våld i vardagen ska bort. Min hjärtefråga är socialdemokratiskt jämlikhetspolitik.

3: Nils Karleby för sitt sätt att transformera marxism och socialism till svensk socialdemokrati samt Jacinda Ardern för sitt sätt att idag vara en socialdemokratisk ledare för ett land.

4: Naturreservatet Putbergen som ligger cirka 4 km norr om Ånhammars säteri. Jag är fascinerad över fritt vuxen skog och här finns Sörmlands äldsta gammelskog, där drygt 300-åriga tallar, lägor från stormar på 50- och 60-talet som orörda fått ge plats för andra växter.

 

Trosa, Stephanie Chramer Hagström, 24 år. Butiksmedarbetare

1: Jag har aldrig varit på kongress förut och det är något av det finaste förtroendet man kan få. På kongressen får man möjlighet att bestämma partiets inriktning och möjlighet att verkligen påverka.

2: Jag brinner speciellt mycket för klimatfrågan. Ingen fråga är viktigare för vår framtid. För om vi inte får till en förändring i samhället så ser framtiden dyster ut. Men jag brinner också mycket för skol- och kulturfrågor, dels för att jag är ersättare i Region Sörmlands nämnd Kultur, Utbildning och Friluftsverksamhet, men även för jag vill bli en bra musiklärare.

3:  Har ingen specifik person som förebild utan mer arbetarrörelsen i sig. Om jag skulle uppmärksamma några så vill jag ge lite extra uppskattning till alla de kvinnor som kämpat för kvinnors rösträtt.

4: Min favoritplats i Sörmland är nog Trosas skärgård. Det finns självklart vissa öar jag älskar lite extra. Men rent allmänt finns det inget så mysigt som att spendera en solig dag ute i skärgården. 

 

Vingåker, Robert Skoglund, 56 år. Nämndordförande

1: Det är min första gång och jag vill vara med och påverka morgondagens socialdemokrati och byggandet av Sverige. Min stora ambition är att minska de ökande klyftorna i vårt samhälle.

2: HBTQ+ frågor ligger mig varmt om hjärtat. Vi har kommit en bit här i Sverige. Men det finns mörka moln som tornar upp sig även här som vill inskränka vår rätt till att få vara den man är och älska den man vill. Vi behöver värna om våra tidigare landvinningar. Men vi behöver också fortsätta reformeringen av t.ex. familjelagstiftning, rätten att ge blod på samma villkor och transfrågor för att nämna några områden. Sen tycker jag att fördelningspolitiken inte hänger med längre. Vi behöver minska gapet mellan de som inte har och de som har.

3: Olof Palme är min stora förebild.

4: Båsenberga i Vingåker är en plats där själen kan få ro. Du åker slalom, skidor, cykla i terrängen, spela golf, bo på ett vackert konferensboende, åkrar och ängar och inte minst, härliga promenader i skogen. Där finns det mesta för en rofylld eller aktiv dag.

 

 

Fredrik Olovsson, delegationsledare, ordförande Socialdemokraterna Sörmland

– På kongressen kommer vi socialdemokrater att forma framtidens politik för Sverige – en politik för fler jobb, en ännu starkare och mer utvecklad välfärd samt ökad trygghet. Vi sätter välfärden och vanligt folks trygghet främst och jobben är grunden för all välfärd. Klimatpolitiken är naturligtvis också högt upp på dagordningen. Jag ser fram emot kongressen, det brukar fungera mycket bra i Göteborg. Vi har en bra mix av olika kompetenser bland våra sörmländska ombud, säger delegationsledare Fredrik Olovsson.

Delegationsledare Fredrik Olovsson, ordförande Socialdemokraterna Sörmland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här finner du mer information om partikongressen. Sidan uppdateras löpande: https://www.socialdemokraterna.se/kongress

Vill du vara med och ta ansvar? Du som delar våra värderingar och vill vara med och utveckla politiken i Sverige och Sörmland, engagera dig, bli medlem här: https://www.socialdemokraterna.se/blimedlem

 

 

 

facebook Twitter Email