Debatt: Barnen ska inte betala krisen!

Vi står inför en sommar som riskerar att bli den fattigaste och tuffaste på mycket länge. Sverige har den högsta inflationen på 30 år. Priserna på mat, el och bränsle har rusat. Samtidigt stiger både hyror och räntor.

Det här slår stenhårt mot svenska hushåll, och värst drabbas barnen. Hjälporganisationer larmar om att matköerna växer. Allt fler föräldrar uppger att de har svårt att sätta mat på bordet, trots att de jobbar. Och i skolan äter barnen mer på fredagar och måndagar, för att de inte kunnat äta sig mätta hemma under helgen.

Så här hade det inte behövt vara. Inflationen kan bekämpas och bördorna av krisen delas rättvist.

Vi socialdemokrater vägrar låta barnen betala krisen. I vårt förslag till vårbudget höjer vi barnbidraget med 200 kronor under sommaren. Vi vill att studiebidraget för gymnasieungdomar höjs lika mycket och förlängs med två extra utbetalningar i juli och augusti då man vanligtvis inte får studiebidrag.

Vi socialdemokrater vägrar låta barnen betala krisen.

När priserna stiger pressas ensamstående föräldrar extra hårt. Därför vill vi också höja underhållsstödet med 500 kronor året ut.

Många barn och unga kommer vara sysslolösa under sommarlovet, samtidigt som familjens hushållskassa tryter. Det riskerar att öka utanförskapet och bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen.

Barn i Sverige ska inte behöva gå hungriga i sommar. Därför satsar vi pengar på fler sommarlovsaktiviteter med lunch runt om i hela Sverige. Det kan handla om alltifrån fotbollsturneringar till praktik och simskola.

Sverige spås få sämst tillväxt i hela EU i år. Varje dag Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare. Men regeringen och Sverigedemokraterna har ingen plan för hur det här tuffa ekonomiska läget ska mötas. Vårbudgeten var deras chans att rätta till det som blivit fel och stötta de familjer som går på knäna. De tog inte den chansen.

Varje dag Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare.

Istället skyller de på att stödåtgärder driver på inflationen. Så är det inte. Samtidigt som vanliga familjer tar av sparpengarna för att kunna handla mat, gör vissa branscher enorma vinster nu. De som tjänar allra bäst fick dessutom en rejäl skattesänkning i år med SD och regeringens budget. Allt handlar om prioriteringar.

För oss Socialdemokrater är det enkelt: barnen ska inte betala krisen. Det handlar om respekt, rättvisa och gemensamt ansvar.

Mikael Damberg (S), Finanspolitisk talesperson och Fredrik Olovsson (S), Riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna Sörmland

facebook Twitter Email