Debatt: Den ekonomiska krisen slår hårt mot vanligt folk. Tio års reallöneökningar har ätits upp av inflationen

Samtidigt förbereder regeringen och SD skattesänkningar på över 20 miljarder. Det är en helt felaktig prioritering, givet det ekonomiska läget och hur vanligt folk sliter med sin privatekonomi just nu. Det skriver Caroline Helmersson Olsson Riksdagsledamot (S), Vingåker och Sofia Amloh Riksdagsledamot (S), Nyköping i ett gemensamt debattinlägg. Läs hela inlägget här.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot vanligt folk. Tio års reallöneökningar har ätits upp av inflationen, och kostnadskrisen i välfärden kommer att innebära färre kollegor på nattpasset, färre specialpedagoger och resurser i klassrummen – och längre köer på vårdcentralerna.
Samtidigt förbereder regeringen och SD skattesänkningar på över 20 miljarder – allra mest till dem som är mest välbeställda. Det är en helt felaktig prioritering, givet det ekonomiska läget och hur vanligt folk sliter med sin privatekonomi just nu.
Med SD-regeringens förslag kan personer som tjänar över 2,5 miljoner kan räkna med en skattesänkning på över 40 000 kronor nästa år. Vanliga löntagare med medelinkomst får nöja sig med runt 150 kronor i månaden.

Det är en helt felaktig prioritering, givet det ekonomiska läget och hur vanligt folk sliter med sin privatekonomi just nu.

Det är uppenbart att de inte prioriterar vanligt folk under krisen. De har sagt nej till höjda barnbidrag, till höjt underhållsstöd och till stöd för att kommunerna ska ordna aktiviteter med lunch för barn under sommaren. De har till och med sagt nej till krissamtal om hushållens ekonomi.

I sin budget i höstas valde SD-regeringen att sänka skatten med 13 miljarder för landets höginkomsttagare – i stället för att stötta barnfamiljerna eller skjuta till mer pengar till skolan och vården. Nu ska de ta nästa steg för att inflationsskydda de allra rikaste.
Det är ett riktigt svagt ledarskap. I oroliga tider behöver de som har ansvaret att styra vårt land orka göra det som krävs. Att bara vänta och se, som är SD-regeringens lösning, kommer inte att betala en enda elräkning och inte mätta ett enda hungrigt barn.

I stället för att arbeta med full kraft för att skydda vanligt folk, lägger SD-regeringen all energi på att sänka skatten för höginkomsttagarna. Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson måste inse hur tufft det ekonomiska läget slår mot alla som jobbar och sliter i Sverige.
Dra tillbaka förslaget om en rejäl skattesänkning för de allra rikaste, kavla upp ärmarna och börja jobba för vanligt folk.

 

facebook Twitter Email