Debatt: Familjeveckan – ”Mer tid med familjen för vanligt folk”

Den S-ledda regeringen föreslår i sitt budgetförslag att införandet av Familjeveckan påbörjas i april nästa år. 39 000 arbetande sörmländska föräldrar får då mer tid med sina barn. Det blir enklare att kombinera familjeliv och arbetsliv. Förslaget innebär att den som arbetar och har barn mellan 4 och 16 år får rätt till tre dagar extra ledigt, den med ensam vårdnad får sex dagar. Dagar föräldrar kan använda för att ta hand om sitt barn vid exempelvis lov och studiedagar eller för att delta i ett utvecklingssamtal.

– Det är en bra reform, som gynnar arbetare. Det är inte lätt att ta med sig barnen till jobbet när man till exempel arbetar inom industrin, vården eller kör buss. Familjeveckan innebär helt enkelt mer tid till familjen för vanligt folk och är en välfärdsreform. Det är många med arbetaryrken som aldrig kan arbeta hemifrån och det har blivit ännu tydligare nu under pandemin, säger riksdagsledamot Sofia Amloh, från Nyköping.

Sofia har även skrivit en debattartikel om Familjeveckan tillsammans med Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst och Sandra Ekholm, vice ordförande IF Metall Sörmland. Artikeln har publicerats i några av länets tidningar, har du missat att läsa den, kan du läsa den här:

Debattartikel: Mer tid med familjen för vanligt folk

Höstlovet är runt hörnet, och medan många ser fram emot att få tillbringa tid med barnen har andra ett svårt pussel att lägga. Det gäller inte minst kvinnor i arbetaryrken, där nästan varannan arbetar i skift eller på schema.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslår en Familjevecka för att alla ska få mer tid med sina barn, inte bara de som kan kompa, flexa och jobba på distans.

Många föräldrar upplever att det är svårt att förena familjeliv med arbetsliv. Barn behöver dock sina föräldrar, oavsett vad de jobbar med – och föräldrar vill vara med sina barn, oavsett vilket jobb de har.

Undersköterskan, butiksbiträdet och bussföraren jobbar vardag som helg och dag som kväll. De kan inte gå tidigare för att hinna med ett utvecklingssamtal, eller jobba hemifrån när förskolan har planeringsdag. De behöver vara på plats för att vården ska fungera, för att affären ska vara öppen och för att varorna ska levereras i tid.

Är man dessutom en ensamstående förälder så kan det vara extra svårt att balansera vardagen mellan arbetet och barnen. Man kommer andfådd till föräldramötet eller uteblir helt, då man helt enkelt inte hinner med.

Syftet med Socialdemokraternas familjevecka är att göra heltidsarbete möjligt för alla familjer, även de som har svårt att få vardagen att gå ihop. Familjeveckan innebär att föräldrar som jobbar kan ta ut tre extra dagars ledigt om året. Dessa dagar kan tas ut under skollov, studiedagar eller andra viktiga tillfällen. Är man ensamstående så får man sex dagar att ta ut.

I Sörmlands län skulle 39 000 föräldrar få mer tid för sina barn.

Familjeveckan kompletterar föräldraförsäkringen och ger arbetande föräldrar bättre möjligheter att stötta sina barn under skolåren genom att kunna vara tillsammans med barnen under lov och studie­dagar eller genom att få ledigt från arbetet för att delta i sina barns utvecklingssamtal på skolan eller förskolan.

Familjeveckan är en rättvishetsreform och en frihetsreform för vanligt folk. Så tar vi Sverige framåt tillsammans.

Sofia Amloh, socialdemokratisk riksdagsledamot Sörmland

Catarina Eriksson, avdelningsordförande Kommunal Öst

Sandra Ekholm, vice ordförande IF Metall Sörmland”

facebook Twitter Email