DEBATT: Största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid

”Största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid” är rubriken på en debattartikel från riksdagsledamot Caroline Helmersson Olsson och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. I sin artikel lyfter de det offentliga grundläggande omställnings- och kompetensstödet samt det nya studiestödet som införs. Nu kan du som arbetstagare få möjlighet att vidareutbilda dig i ett år med ett stöd som motsvarar 80 procent av lönen.

”Det innebär kraftfullt förbättrade möjligheter till kompetensutveckling under ett helt arbetsliv. Fler anställda i Sverige kommer att antingen genom sitt kollektivavtal eller genom staten få möjlighet ställa om när man blir av med jobbet eller anställningen är på väg att upphöra genom ett nytt offentligt omställningsstöd”, säger Eva Nordmark.

Allmän visstidsanställning ersätts med särskild visstidsanställning och det blir 12 månaders kvalifikationstid till tillsvidareanställning istället för dagens två år.

Samtidigt reformeras LAS i linje med det fack och arbetsgivare förhandlat om. Företagen får mer flexibilitet och förutsägbarhet.

Kommunals ordförande Tobias Baudin kommenterar förändringarna som: ”ett rejält kliv fram på vägen mot ökad trygghet för medlemmarna i Kommunal, det är jag riktigt, riktigt stolt över”.

”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Debattartikel – Största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid:

”Alla som jobbar ska kunna få stöd att ställa om, vidareutbilda sig eller utvecklas under ett helt arbetsliv. Coronakrisen har prövat vårt land på många sätt. Arbetslösheten har ökat. Nu är det dags att blicka framåt. Vi ska ta sats ur krisen för att bygga vårt samhälle starkare och då måste vi sätta jobben först. Där genomför vi nu den största arbetsmarknadsreformen i modern tid.

Allt fler jobb kräver utbildning eller kompetensutveckling. Men möjligheten till utbildning i arbetslivet är mycket ojämnt fördelat. De som har störst behov av stöd är oftast de som har sämst möjligheter. Kvinnor och personer som saknar en fast anställning får i mycket mindre utsträckning kompetensutveckling i arbetslivet.
Tillsammans med parterna på svensk arbetsmarknad tar den socialdemokratiskt ledda regeringen nu nästa steg för att utveckla den svenska modellen.
Alla anställda i Sverige kommer att antingen genom sitt kollektivavtal eller med stöd från staten få möjlighet att vidareutbilda sig inom sitt yrke eller utbilda sig till ett nytt jobb. Är din anställning på väg att ta slut eller är du arbetslös kommer du kunna få bättre stöd att ställa om och hitta ett nytt arbete.

Ett nytt studiestöd införs i syfte att stärka arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden. Det blir mycket enklare för dig som är mitt i arbetslivet att vidareutbilda dig eller ställa om med hjälp av omställningsstudiestödet som införs och motsvara 80 procent av lönen.

Jobbar du till exempel idag som vårdbiträde på ett äldreboende och vill vidareutbilda dig så kommer du kunna läsa till undersköterska med en mycket bättre ekonomisk trygghet under studietiden.

Fack och arbetsgivare har också förhandlat och kommit överens om hur arbetsrätten ska reformeras. Det innebär att företagen får ökad flexibilitet samtidigt som anställningsskyddet för dem som idag har otrygga anställningar stärks. Nu är det slut på eviga visstidsanställningar.

Det ska inte längre gå att stapla vikariat, korttidskontrakt och allmänna visstidsanställningar på varandra och tiden till en tillsvidareanställning från visstid halveras. Vi sätter också stopp för arbetsgivarens möjlighet att ensidigt från en dag till en annan sänka arbetstiden, så kallad hyvling.

Vägvalet är tydligt. Vi socialdemokrater vill att Sverige ska fortsätta konkurrera med kompetens, trygghet och hög omställningsförmåga. Inte med låga löner.

Eva Nordmark (S) Arbetsmarknadsminister och Caroline Helmersson Olsson (S) Riksdagsledamot Vingåker och facklig ledare socialdemokraterna Sörmland”

De olika delarna i reformen ska kunna börja tillämpas från den 1 oktober 2022.

Läs mer på regeringens hemsida, där du också kan se pressträffen: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/06/flexibilitet-omstallningsformaga-och-trygghet-pa-arbetsmarknaden/ 

Debattartikeln har publicerats i några av våra länstidningar, bland annat i SN idag: https://sn.se/asikter/debatt/artikel/storsta-reformen-pa-svensk-arbetsmarknad-i-modern-tid/lwp5ev8r

 

 

facebook Twitter Email