Debatt: Svikna vallöften betalar inga räkningar

När Sverige är på väg in i en lågkonjunktur samtidigt som inflationen är väldigt hög, verkar högerregeringen sakna både krisinsikt och en plan, skriver Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Hans Ekström (S), riksdagsledamot från Eskilstuna. Ta del av hela debattinlägget här.

Debatt: Svikna vallöften betalar inga räkningar

När Sverige är på väg in i en lågkonjunktur samtidigt som inflationen är väldigt hög, verkar högerregeringen sakna både krisinsikt och en plan. Då Sverige som mest behöver ett ambitiöst, tryggt och tydligt politiskt ledarskap som prioriterar rätt, brister regeringen. Det i valrörelsen utlovade elstödet har försenats och gäller vid första utbetalningen inte ens hela landet. Stödet till företagen är ännu inte klart. Regeringen missade även att införa den EU-lag i rätt tid som skulle göra det möjligt att fördela tillbaka vinterns stora överskott från elbolagen till konsumenterna.

Vintern vi har bakom oss liknar ingen annan på mycket länge. Inflationen har pressat upp priserna i mataffären och på bensinmacken. Elräkningarna har skjutit i höjden och skulderna hos Kronofogden växer. Väldigt många människor i vårt land har det riktigt tufft just nu. Rysslands energikrig mot Europa drabbar också oss i Sverige. Alla som bor i Eskilstuna och Sörmland känner konsekvenserna av att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

Alla som bor i Eskilstuna och Sörmland känner konsekvenserna av att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.

Som socialdemokrater är vi övertygade om att en regerings första uppgift nu är att leda Sverige tryggt och säkert genom krisen. Då måste man orka göra sitt bästa för att ge stöd till svenska hushåll.

Men istället har vi fått ett pärlband av brutna vallöften och missade chanser av högerregeringen och Sverigedemokraterna. Det kraftigt försenade elstödet, som skulle vara på plats den första november och landa hos hushållen i god tid före jul, har börjat betalas ut alldeles nyligen till elområde tre och fyra. Det finns fortfarande inga klara och tydliga besked till de företag som pressas hårt av stigande elkostnader.

De allra flesta EU-länderna har lyckats få på plats ett intäktstak som plockar in elbolagens stora övervinster under vintern och fördelar pengarna tillbaka till hushåll och företag. Men också här är Sverige inte bara sist – vi är också sämst. Andra EU-länder lyckas få på plats sina intäktstak så att de gäller retroaktivt från den första december. Men i Sverige vill inte Ebba Busch, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson prioritera det arbetet. De har istället lagt all kraft på att hemligstämpla hur mycket elstöd höginkomsttagarna ska få. När de tuffa tiderna slår till står den här regeringen handfallen, och orkar inte prioritera det som verkligen krävs. Regeringen och Sverigedemokraternas hantering av elstödet är ett misslyckande av historiska mått.

Krisåtgärder är ofta komplicerade. Men vi visade under coronakrisen att det går att arbeta snabbt och effektivt för att rädda företag och skydda hushåll från de värsta ekonomiska smällarna. När Sverige nu går in i en lågkonjunktur med hög inflation kan vi konstatera att regeringen inte verkar ha någon plan.

Det duger inte. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige.

Det duger inte. Vi socialdemokrater vill se en annan väg för Sverige. Vi hade behövt en elräkningsakut på plats under vintern, så att det varit möjligt att skjuta upp eller delbetala de riktigt höga elräkningarna. Vi hade behövt prioritera att få fram ett intäktstak i tid, så att de stora övervinsterna från elbolagen hade kunnat överföras till alla som just nu kämpar med sina elräkningar. Framförallt hade Sverige behövt ett ledarskap som säger som det är och som gör vad som krävs.

Brutna vallöften betalar inga elräkningar.

Brutna vallöften betalar inga elräkningar. Det finns ingenting som tyder på att nästa vinter kommer att vara mildare för hushållens plånböcker. Det är dags för högerregeringen och Sverigedemokraterna att lämna valrörelsen bakom sig och börja jobba för Sveriges bästa. Den här vinterns slarv och brutna vallöften får inte upprepas – nu måste vi få ordentliga åtgärder på plats i god tid inför nästa vinter.

Vi socialdemokrater står på vanligt folks sida för att ta Sverige starkare ur krisen.

 

Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Hans Ekström (S), riksdagsledamot Eskilstuna

 

facebook Twitter Email