Debatt: Vi stödjer S för politiken gynnar LO:s medlemmar

"Vi stödjer S för politiken gynnar LO:s medlemmar", det skriver de tre ordförande för länets LO-fack i en debattartikel. Medförfattare är LO- distriktet Mellansveriges ordförande Majlene Westerberg. Kvartetten ger flera kängor till Jimmie Åkesson och SD:s politik. Åkesson vilseleder och far med osanning och hittills har SD röstat nej till allt som skulle kunna gynna svenska fackföreningar, skriver de. LO kommer att jobba för en socialdemokratiskt ledd regering, efter att noga har vägt alternativen och kommit fram till att det är S som har förmågan och viljan att få igenom reformer som gynnar LO:s medlemmar.

Debattartikeln:

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson far med osanning i debatten. Han vilseleder och försöker samtidigt att mästra fria demokratiska föreningar. Att SD agerar på det viset är ingen nyhet. De vill ta kontrollen över fria svenska fackföreningar.

Åkesson påstår felaktigt att LO skänker 50 miljoner kronor till Socialdemokraternas valfond. Det är en lögn.

Vi vill påminna om att SD röstat nej till allt som skulle kunna gynna svenska fackföreningar

LO har däremot budgeterat pengar för eget valarbete och utbildning. Valarbetets syfte är att få ett så högt valdeltagande som möjligt, vilket är viktigt ur demokratisynpunkt. LO:s mål är att få en regering som arbetar för de frågor som är viktiga för våra medlemmar. Vilka frågor som är viktiga och hur mycket pengar som ska läggas, har medlemmarna själva bestämt. Beslutet har fattats i demokratiska församlingar dit medlemmarna demokratiskt har utsett sina representanter. Allt har också öppet och ärligt redovisats offentligt.

Att högerpartierna SD och Moderaterna årligen erhåller stöd från svenskt näringsliv, lobbyister och andra donatorer för mer än tio gånger så mycket, tiger de om. Detta är visserligen svårt att bevisa då svenskt näringsliv och nämnda partier vägrar redovisa det stödet. De hemliga banden är ett hot mot demokratin. Ett bevis på detta är den högersväng SD gjorde efter middagsbjudningarna från näringslivets lobbyister. Ett annat bevis är SD:s attacker på skyddsombuden.

det är S som har förmågan och viljan att få igenom reformer som gynnar våra medlemmar

I Sverige har vi föreningsfrihet. Det är fritt att vara med eller stå utanför föreningen. Principen är att var och en ska ha sitt fackliga medlemskap i det förbund som företräder ens kollektivavtal. Sverige har fria fackföreningar, förhoppningsvis även efter valet. I debatten antyder SD att det inte kommer att vara så om de får makten. Då ska i stället politiken bestämma hur facket ska göra och agera. Därför vill vi i LO att SD aldrig får något som helst inflytande i fackliga frågor. Aldrig! Vi vill påminna om att SD röstat nej till allt som skulle kunna gynna svenska fackföreningar. SD sa nej till krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling. Nej till att ge skyddsombudens bättre möjligheter att rädda liv. Nej till höjd arbetslöshetsförsäkring. Lägg till alla SD:s motioner om att försämra svenska arbetares rättigheter.

Vi kommer att jobba för en socialdemokratiskt ledd regering. För att vi noga har vägt alternativen och kommit fram till att det är S som har förmågan och viljan att få igenom reformer som gynnar våra medlemmar.

Majlene Westerberg, ordförande LO-distriktet i Mellansverige

Richard Mellberg, ordförande LO-facken i södra Sörmland

Anna Åteg, ordförande LO-facken i Katrineholm-Flen-Vingåker

Tommy Wallin, ordförande LO-facken i Eskilstuna-Strängnäs

facebook Twitter Email