Två sörmländska socialdemokrater på EU-valsedeln

 

Nasra Ali, 35 år från Strängnäs fick plats 15 på partiets EU-lista. Nasra arbetar som politisk tjänsteperson för Socialdemokraterna. Anna Lindh är hennes politiska förebild.

SSU:s ordförande i Sörmland Samuel Ablahad fick plats 34 på samma lista. Samuel är idag 17 år, men fyller 18 år i början av nästa år. Han studerar på gymnasiet. Han har flera politiska förebilder och nämner de båda socialdemokratiska statsministrarna Per Albin Hansson och Tage Erlander. Men även den tidigare premiärministern i Storbritannien Clement Attlee och västtyska förbundskanslern Willy Brandt.

  – Vi är glada över att ha två kompetenta sörmlänningar med på listan och stolta över att vi dessutom kan bidra med den yngsta kandidaten. Valet till EU-parlamentet är världens näst största demokratiska val och beslutet i EU påverkar varenda svensk. Det handla är inte minst om jobben, vanligt folks plånböcker och vår gemensamma säkerhet så Socialdemokraterna kommer jobba hårt för att nå ut till väljarna. säger Fredrik Olovsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland. 

Vi bad våra båda kandidater svara på några frågor:

Nasra Ali 

Nasra Ali, Strängnäs. Foto Åsa Brandt

Varför engagerar du dig politiskt? Vad fick dig att börja engagera dig?

  – Jag blev engagerad i politiken och Socialdemokraterna för att jag vill vara med och påverka samhället i en riktning som bygger på solidaritet, jämlikhet och rättvisa. Jag blev engagerad när jag pluggade statsvetenskap på Lunds universitet 2011 och valde då att bli aktiv i Socialdemokratiska studentförbundet. Det hade varit riksdagsval året innan och Sverigedemokraterna kom då in i riksdagen. Eftersom Sverigedemokraternas politik och ideologi skapar ett splittrat samhälle så valde jag att via mitt medlemskap hos socialdemokraterna verka för ett samhälle som bygger på gemenskap och solidaritet.

Har du någon eller några politiska frågor som du brinner extra mycket för?

  – Utbildning – från förskolan till universitet –  och det livslånga lärandet. Jag brinner också för jämställdhetsfrågor och klimat och miljö. 

Om du får väljarnas förtroende och blir parlamentariker, vilka politiska frågor skulle du helst driva?

  – Vårt land är inte isolerad från det som sker i omvärlden. De utmaningar och problem som vi ser i samhället existerar inte bara i Sverige. Gängkriminalitet, arbetsmarknaden, hushållens ekonomi, klimat och miljö är också frågor som ligger på europaparlamentsnivå. EU är ett av många verktyg vi har för att lösa problemen som vi ser idag, inte minst när det gäller klimat och miljö. Därför är just de frågorna viktiga att driva på EU-nivå. 

Vilka fritidsintressen har du?

   – När jag inte sitter och läser handlingar eller är på nämndmöten i Strängnäs så passar jag på att vara spinninginstruktör, vara i naturen och helst på en segelbåt en fantastisk sommardag.

Samuel Ablahad 

Samuel Ablahad, Eskilstuna. Foto privat.

Varför engagerar du dig politiskt? Vad fick dig att börja engagera dig?

  – Jag engagerar mig av flera olika skäl. För det första är jag arg och sur på dagens samhällsutveckling. Vi ser en ökad andel kriminella gäng. En kriminalitet som satt fast sin klor i många av våra ungdomar, vi har klimatkrisen med otroliga naturkatastrofer och vi har en sida i politiken som hellre lägger pengar på att sänka skatten för en liten rik elit istället för att satsa på kollektivet och tillsammans göra oss starka. Som socialdemokrat brinner jag för minskad ojämlikhet och skapa en rättvisare samhällsstruktur med en grundläggande välfärd för alla. Politik är min kanal för att påverka samhället i den riktning jag vill se, där varje individ har lika möjligheter och rättigheter, vilket i mina ögon, men inte allas, är grundläggande för en hållbar och inkluderande samhällsutveckling. 

Har du någon eller några politiska frågor som du brinner extra mycket för?

  – Jag brinner särskilt mycket för jämlikhet- och bostadspolitik, men även skola och energipolitik är skoj. 

Om du får väljarnas förtroende och blir parlamentariker, vilka politiska frågor skulle du helst driva?

  – Som en parlamentariker skulle jag prioritera frågor som rör klimatförändringar och hållbarhet, kvinnors rättigheter och verka för ett progressivt EU som tar sikte förmänskliga rättigheter. Vidare skulle jag arbeta för att stärka unionens samarbete kring migration och skapa en mer enhetlig och humanitär hantering av flyktingfrågor.  

Vilka fritidsintressen har du?

  – Jag bakar mycket på fritiden och har en egen verksamhet/företag. Jag spelar även basket och studerar mycket. Tid med familjen är också prioriterat på schemat.  

Vi önskar både Nasra och Samuel stort lycka till i EU-valrörelsen. Valet är söndagen den 9 juni 2024. Socialdemokraternas valsedel toppas av Heléne Fritzon, före Johan Danielsson och Evin Incir.

 

 

 

facebook Twitter Email