Debatt: Regionstyret riskerar rasera sjukvården på Kullbergska

Läget på Kullbergska sjukhuset är allvarligt. Läs debattartikel från Ulrica Truedsson, Ordförande i Socialdemokraterna Katrineholm och Johan Söderberg, Kommunstyrelsens ordförande Katrineholm som beskriver läget och oron för medarbetare och patienter på det lilla, men viktiga, sjukhuset.

Läget på Kullbergska sjukhuset är allvarligt. Medarbetare vittnar om outhärdliga arbetsförhållanden och chefer avsäger sig arbetsmiljöansvar.

En kris kommer inte över en natt. Cheferna har varnat och vädjat om hjälp en längre tid, utan att få gehör. Men det är inte bara på akuten man har problem. På Kullbergska har vårdplatser stängts ner under förra året och läget fortsätter att försämras. Patienter skickas hem för tidigt för att de inte får plats, och måste snart söka akuten på nytt eftersom man inte fick den hjälp man behövde.

Sjukvårdskrisen breder ut sig över Sverige och Sörmland. Man får vänta allt längre på att träffa sin läkare, vårdplatserna blir färre och medarbetarna mer och mer utarbetade. Värst drabbas vi i Katrineholm. För även om man kanske inte har det som ett mål från de styrande politikerna, att stänga ner Kullbergska för att spara pengar är det just vad som kan riskera att hända. Hur länge kommer medarbetarna orka hålla ihop det utan konkret och tydligt stöd från de styrande i regionen?

Att spara in på medarbetare leder till att mottagningar måste stänga, verksamheter sättas på paus eller flyttas till andra sjukhus. På akuten saknas det 25 schemalagda pass i veckan. Lägg där till säsongsförkylningar, VAB-ruari eller sjukskrivningar på grund av stress som en dålig arbetsmiljö ger så har man snart inte så många bemannade pass kvar. Det är ett allvarligt läge.

Flera medarbetare börjar söka sig till andra arbetsplatser, väl medvetna om att de har lätt att få jobb, för det är ju faktiskt de som behövs för att få vården att gå runt. Till detta kan vi också lägga att varslet om 700 tjänster ännu ej är verkställt genom uppsägningar. Vad kommer det att innebära för Kullbergska sjukhuset? Hur många av våra äldre kommer att skickas hem ännu fortare från Kullbergska sjukhuset?

Medarbetarna är sjukvårdens viktigaste resurs. Det brukar de flesta vara överens om. Men när det nu kommer till det här allvarliga läget, vad gör då politikerna som styr?

Hur ska Christoffer Öqvist (M), Lars Lundqvist (KD), Tomas Borin (VfP), och Mattias Claesson (C), i konkreta handlingar, visa att de står upp för vårdpersonalen på Kullbergska? Kommer SD att fortsätta stödja den här utvecklingen som riskerar att rasera sjukvården?

Vi socialdemokrater kommer aldrig att kompromissa om rätten till en god vård och behovet av Kullbergska sjukhuset.

Ulrica Truedsson
Ordförande i Socialdemokraterna Katrineholm

Johan Söderberg
Kommunstyrelsens ordförande Katrineholm

 

facebook Twitter Email