Åsa Kratz på sitt kontor, Region Sörmland.

En sjungande stubbe eller arg tant? Personligt med Åsa Kratz

Få reda på lite mer om en av Region Sörmlands mest aktiva politiker. Läs vår intervju med Åsa Kratz, som bland annat är ordförande i Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet samt ordförande för Folktandvården Sörmland AB.

Åsas bakgrund och historia

Jag är en infödd Eskilstunabo på 50 år, som bor där vägen tar slut med make och två katter samt ett oräkneligt antal bin, ute i Tumbos utkant. Jag läste treårig Samhällsvetenskaplig linje på S:t Eskils gymnasium och tog studenten 1988. Började arbeta på Posten under tonåren och krönte min statliga anställning med att bli postkassör 1989. Det var på den tiden posten var lokalsamhällets hjärta och en plats där alla sågs någon eller några gånger under året.

Mitt allra största intresse genom livet har varit att sjunga, i körer, rockband, popband, dansband och sedan 1985 har Eskilstunas äldsta amatörteaterförening Scenknuten varit min hemvist. Musikaler, operetter, barnteater och fars upptog all min lediga tid. Jag hade tidigt ett starkt politiskt intresse, men hade inte tid, eftersom jag hängde i repetitionslokaler eller på Eskilstuna Teater med föreningsvänner eller bandmedlemmar. Senast jag stod på scenen var 2007, det år jag valdes till ordförande för Socialdemokraterna i Eskilstuna. Min vakna tid har jag sedan dess lagt på mitt politiska engagemang i folkrörelsen. Jag längtar ibland till den dag jag åter ska ha tid att ge mig upp på scenen. En sjungande stubbe eller en arg tant tror jag alltid går att pressa in i rollistan i framtiden?

Från 1991 drev jag Tumbo Mat & Café tillsammans med mina föräldrar och min syster, en rörelse vi avyttrade efter ett antal år och jag öppnade en klädaffär i samma lilla köpcentrum. Fick 1999 ett jobb på det fackförbund som idag heter IF Metall, där jag arbetade med medlemsadministration och handläggning av arbetslöshetskassa. Det var där jag fick frågan om jag ville bli medlem i Socialdemokraterna. Sedan dess har politiska och fackliga uppdrag varit mitt stora fokus. Jag vill förbättra och förändra världen, där jag står och går, och vidare ut i samhället.

Som anställd i ett LO-förbund organiserades vi fackligt i Handels, där jag började engagera mig på allvar i början av 2000-talet. Som fackligt förtroendevald på arbetsplatsen engagerade jag mig i den Handelsavdelning som fanns i Eskilstuna. Uppdraget i Handels förbundsstyrelsen under en kongressperiod på fem år, 2006 till 2011, var en av de mest lärorika tiderna i mitt liv! Insikten och kunskapen om ”den svenska modellen” stärkte min lust och mitt engagemang. Inom Handels har jag fortfarande kvar uppdrag, även om mitt engagemang idag är långt större i de politiska uppdragen som blivit fler och tyngre.

Jag fick mina första politiska uppdrag via det jag kallar ”bananskalsprincipen”. Jag hade inte planerat att engagera mig eller kandidera i något val. Jag råkade bara befinna mig på rätt plats vid rätt tillfälle. Jag hade ingen uttalad ambition att bli politiker, men sedan jag började som fritidspolitiker 2003 i Landstinget Sörmland har åren gått, engagemanget har vuxit, och jag har under de två senaste mandatperioderna varit helt tjänstledig från mitt arbete för att engagera mig politiskt fullt ut.

Åsa Kratz (S) i panel om spelkultur 2019.
Åsa längst till höger under ett seminarium om spelkultur under det kulturpolitiska eventet Folk & Kultur i Eskilstuna, 2019.

 

Att med intresse för folkbildning, konst och kultur få förmånen att engagera sig i de regionala bildnings- och kulturpolitiska frågorna har varit en lyx! Att få vara med och utveckla kulturpolitiken i hela länet och dessutom få vara med och agera nationellt i frågorna har varit utmanande och roligt. Jag fick rollen som 2:e vice ordförande i Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet 2006, då (S) satt i opposition, men sedan 2008 har jag varit ordförande.

Under föregående mandatperiod var jag också ordförande för Landstingsfullmäktige vilket var väldigt ärofullt och roligt. Denna mandatperiod har jag istället uppdrag i regionstyrelsen och regionala utvecklingsnämnden. Jag har också valts till ordförande för Folktandvården i Sörmland AB. Nya utmaningar och nya saker att lära, vilket känns jättekul. Jag önskar få uppleva den dagen det genomförs en tandvårdsreform där tandvård jämställs med övrig sjukvård – att munnen betraktas som en del av kroppen och tandvård inte längre är en klassfråga. Den dagen ska jag fira!

Men visst brinner mitt hjärta extra mycket för folkbildningen och kulturen. Om jag fick önska EN politisk satsning från statligt håll i närtid, så vore det att lägga en rejäl ekonomisk satsning på den regionala kulturpolitiken genom det som kallas Kultursamverksansmodellen. Om den regionala infrastrukturen upprätthålls och stärks, så att konst och kultur får förutsättningar att verka fritt på ett bra sätt i hela vårt avlånga land, kommer det att gynna så väl människorna som den demokratiska samhällsutvecklingen, så är det bara!

Femton snabba:

Favoriträtt?
Pasta med heta räkor

Favoritplats i Sörmland?
Hassmyran, mitt paradis på jorden

Favoritplats i Sverige?
Om jag lämnar Tumbo blir det Nynäs i Södra Sörmland

Drömresa du gjort?
En makalös studieresa till Uruguay

Drömresa du vill göra?
Vill se Paris!

Bästa bok/böcker/favoritförfattare?
En man som heter Ove och Britt-Marie var här, båda av Fredrik Backman

Tre filmer du rekommenderar?
Sameblod, Mamma Mia, The King’s Speech

Favoritårstid och varför?
Våren, när allt väcks till liv i naturen och det ljusnar

Favoritblomma?
Tulpan

Ditt favoritämne i skolan?
Svenska

Har du något favoritdjur?
Katt

Favoritfärg? (om du inte blandar in politik)
Grön 

Sport – har du något favoritlag?
Nej

Musik du gillar?
Nästan allt, väldigt förtjust i Björn och Bennys alster, allt från ABBA till musikaler till visor

Något TV-program du sällan missar?
Tyst vittne

facebook Twitter Email