En leende Monica Johansson

Personligt med Monica Johansson

Monica Johansson är Regionråd i opposition och gruppledare för den socialdemokratiska fullmäktigegruppen. Men vem är egentligen personen bakom titlarna?

Berätta lite om din bakgrund

Jag föddes i Sölvesborg 1957 som tredje barnet i vår familj. Mina två äldre systrar är elva och nio år äldre än mig, så jag var sladdbarn. Föräldrarna närde väl en liten önskan om att det skulle bli en pojke men det blev en tredje dotter. Mina två äldre systrar var dock helt överförtjusta! (skratt)

Pappa jobbade på järnvägen som lokeldare och mamma jobbade extra på hotellet som servitris för att dryga ut familjekassan. Pappa jobbade också extra på en bensinmack. 1958 flyttade vi till vår första lägenhet med rinnande vatten och toalett inomhus.

När jag var tre år flyttade familjen till Katrineholm där pappa fått arbete som lokförare. Mamma började arbeta som servitris på Stadshotellet i Katrineholm. Både mamma och pappa jobbade oregelbundet vilket gjorde att jag hade flera olika barnvakter. Utöver mina syskon kunde det vara mammas arbetskamrater och fruar till pappas arbetskamrater. Funkade inte det med någon av dem fick jag helt enkelt vara med mamma eller pappa på jobbet.

När jag var med mamma på jobbet så fick jag sitta i spritkassan, eller så öppnade jag dörren för farbröderna som gick på krogen. Ofta fick man 25 öre för det, så jag kunde tjäna ihop flera kronor. En tablettask kostade 25 öre så det var lite större pengar på den tiden. När jag fick följa med pappa på jobbet så fick jag sitta i hytten och läsa Kalle Anka.

Vid fem års ålder blev jag nyckelbarn och fick också börja i lekskolan ett år tidigare än vad som var normalt. Jag fick tidigt lära mig att ta hand om mig själv och blev därför väldigt självständig. Mamma och pappa sa också ofta att – Monica, hon klarar sig alltid! (skratt)

Jag gick två år på förskolan på Ståthöga, sedan låg- och mellanstadiet på Sandbäcksskolan och högstadiet på Södra skolan i Katrineholm. Jag började gymnasiet på Tallås som på den tiden var gymnasium, men hoppade av. Jag blev mamma till min äldsta dotter och var less på skolan så jag började jobba på SKF och flyttade samtidigt till Vingåker. Betygen var det inget fel på, jag har alltid haft lätt för mig i skolan. Genomsnittsbetyget var 4,9 på en femgradig skala när jag slutade högstadiet.

På SKF jobbade jag först som sprutlackerare och gick sedan vidare till gjuteriet och arbetade som truckförare och traversförare i smältverket. Efter några år var det dags att pröva på något nytt. Jag flyttade tillbaka till Katrineholm och började jobba på Bravikens pappersbruk inne i Norrköping. Där körde jag truck och pappersmaskin.

Sedan var det dags att börja plugga tänkte jag. Jag började på vårdskolan i Katrineholm och läste till undersköterska. Jag gick ut med högsta betyg men kände ingen längtan efter att fortsätta studera, tyvärr. Först jobbade jag i Landstinget men i samband med ädelreformen så började jag arbeta som undersköterska i kommunen.
År 2000 började jag jobba på partiexpeditionen som facklig/politisk ombudsman. Där jag fortfarande är anställd.

Vad födde ditt politiska engagemang?

Mina föräldrar var båda lokala fackliga företrädare. Det pratades alltid mycket fackliga frågor och politik hemma. Jag blev väldigt tidigt intresserad av politik. Var helt fascinerad av Gunnar Sträng redan som femåring. När jag började arbeta på SKF så gick jag med i facket och det dröjde inte länge förrän jag blev kontaktombud.

Jag var mycket intresserad av politiska frågor men engagerade mig inte i partiet förrän jag började arbeta som undersköterska. Då märkte jag att det inte räckte att bara förhandla för medlemmarna, man behövde göra mer och djupare förändringar. Till exempel se till att det finns dagis även på kvällar, helger och nätter. Och jämställdhetsfrågorna, exempelvis rätten till heltid. Jag var också lite förbannad över att det var många ”gubbar” som bestämde allt. Jag blev ordförande för Kommunal sektion Katrineholm där både landstingsanställda och kommunanställda var en sektion.

Finns det några politiska frågor du brinner lite extra för?

Ja, sjukvård och äldreomsorg. Men också den hållbara utvecklingen i helheten: socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Om du fick bestämma en politisk reform som blir verklighet imorgon, vad skulle det vara? (Oavsett kostnad)

Ett högkostnadsskydd inom tandvården – tänderna är en del av kroppen.

Vilka är dina främsta politiska förebilder och varför?

Anna Lindh. På grund av att hon var en oerhört jordnära person samtidigt som hon var utrikesminister. Hon lyckades ta plats i en mansdominerad värld och hon vann också mångas respekt för sitt kunnande och sin fingertoppskänsla. Hon var en förebild både som kvinna och politiker.
Olof Palme måste jag också ha med. Jag kan fortfarande idag röras till tårar när jag hör tal av Palme.
Det finns ytterligare en person som faktiskt måste nämnas och det är Göran Persson, få har en retorik som han.

 

Om du inte var politiker vad skulle du vilja arbeta med då?

Jag tycker fortfarande att mitt yrkesval som undersköterska var helt rätt. Om jag inte var politiker så skulle jag vilja gå tillbaka till det.

Vad gör du helst en ledig dag?

Åker till sommarstugan! Vinter som sommar. Jag längtar ofta efter lugnet där.

Dina fritidsintressen?

Jag har ingen fritid! Nej, skämt åsido så har jag alltid hållit på med hästar. Jag tycker om att rida, men det blir alldeles för sällan. Annars läser jag gärna böcker, framförallt deckare.

Vad är det bästa med att vara regionpolitiker i Sörmland?

Att få träffa alla dessa fantastiska människor! Och att uppdraget är så oerhört varierande och utmanande. Det handlar om allt ifrån sjukvård till inköp av tåg!

Finns det något politiskt beslut du fattat som du är särskilt stolt över?

Det finns egentligen ganska många. Cancercentrums nya vårdavdelning till exempel. Och ombyggnationerna på Kullbergska med dialysavdelning. Nya samarbeten med kommunerna, både inom äldreomsorg genom Trygg och effektiv hemgång, och den regionala utvecklingen. Regionens stora investeringar i tåg är ett annat exempel.

Vad ser du som Region Sörmlands största utmaning/ viktigaste fråga för de kommande åren?

Kompetensförsörjning kommer att vara en riktig utmaning. Vi ser redan idag personalbrist inom flera av regionens yrkeskategorier och här tror jag att man behöver tänka i lite nya banor. Vi behöver ha rätt person på rätt plats, men vi måste också ta till vara på digitaliseringens möjligheter, bl.a. genom AI. Sedan är det såklart också ekonomin. Regionen står inför stora utmaningar som kommer att kräva att den styrande minoriteten verkligen kavlar upp ärmarna och visar att man tar ansvar för Sörmland.

Vad är dina bästa råd till någon som är nybörjare i politiken och som nyss har engagerat sig?

Att inte ta på sig för många uppdrag i början. Engagemanget och intresset är stort och man brinner för frågorna. Då är mitt råd att ta det lite lugnt i början och växa in i rollen. Och tänk hela tiden på att man är en medborgarföreträdare inte någon överchef.

Tio snabba:

Favoriträtt?
Raggmunk och fläsk. Jag är väldigt förtjust i mat, i synnerhet husmanskost.

Favoritplats i Sörmland?
Göketorp, Marsjö i Vingåkers kommun.

Drömresa du gjort?
En kryssning i Karibien som sedan gick över Atlanten där vi gick i land i Rom. Och en fantastisk resa till Maldiverna som har varit en dröm så länge jag kan minnas!

Bästa bok/ favoritförfattare?
Bästa bok jag läst är ”När harpalten ylar” av Truddi Chase. Annars läser jag gärna deckare och biografier. Jag gillar Håkan Nesser, Stieg Larsson, Jan Mårtensson, Camilla Läckberg med flera.

Tre filmer du rekommenderar?
Det får bli fyra! Rainman, Pretty woman, Life of Brian och Fyra bröllop och en begravning.

Ditt favoritämne i skolan?
Matte.

Har du något favoritdjur?
Hund och häst.

Sport – har du något favoritlag?
Svenska landslaget i alla sporter.

Musik du gillar?
Jag gilla nästan allt i musikväg. Jag har lite svårt för progressiv jazz och en del modern klassisk musik. Det finns mycket men det här är en stor favorit som jag gillar energin i:

Något TV-program du sällan missar?
Jag missar de flesta, men försöker titta när det kommer nya avsnitt av ”Morden i Midsomer”.

 

TACK MONICA!

Följ gärna Monica och hennes politiska arbete på Socialdemokraterna i Region Sörmlands Facebook-sida.

facebook Twitter Email